Home > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waarom is het dragen van overschoentjes verplicht?
Het dragen van buiten schoenen is in het zwembad niet toegestaan. Om hygiëne redenen is het dragen van overschoentjes verplicht. Deze overschoentjes zijn bij de automaat voor € 0,50 verkrijgbaar. Wil je geen overschoentjes dragen? Binnen schoenen zijn wél in het zwembad toegestaan.

Bedankt voor je feedback!

Wanneer is het nieuwe zwembad Valkenhuizen klaar?
Het nieuwe zwembad Valkenhuizen komt voor de sporthallen te staan en is naar verwachting eind 2020 klaar. Tot die tijd blijft het huidige zwembad open om iedereen de mogelijkheid te geven te zwemmen.

Bedankt voor je feedback!

Zijn er kluisjes in het zwembad?
Ja. Kluisjes staan in de kleedkamers. Het huren van een kluisje is € 0,50. Bij vertrek krijg je je borg van € 0,50 terug.

Bedankt voor je feedback!

Wat kost zwemles?
Zwemles betaal je per maand. De tarieven vind je hier.  

Bedankt voor je feedback!

Wat kost zwemmen?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden en tarieven/prijzen. Kijk bij de verschillende producten onder het menu Zwemmen.

Bedankt voor je feedback!

Hoe houd ik de zwemvaardigheden van mijn kind op peil?
Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, is 'zwemveilig'. Zeker voor jonge kinderen is het nu belangrijk regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die je kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil worden gehouden.

Bedankt voor je feedback!

Hoe zeg ik het ABC-zwemlessenabonnement van mijn kind op?
 • Als je kind zwemdiploma heeft behaald en je wilt het abonnement beëindigen, geef dit aan op het afzwembriefje en lever het in bij de kassa.
 • Als je kind zwemdiploma heeft behaald en hij/zij wilt met zwemlessen doorgaan, geef dit ook aan op het afzwembriefje en lever het in bij de kassa.
 • Indien je in het midden van de lessen het abonnement wilt beëindigen, kan dit met een opzegformulier. Het is verkrijgbaar bij de kassa. Lever het ingevulde opzegformulier in bij de kassa.

Bedankt voor je feedback!

Mijn kind wil na het ABC-zwemles blijven zwemmen. Wat zijn de mogelijkheden?
Wie wil blijven zwemmen, kan kiezen om door te gaan voor een zwemvaardigheidsdiploma. Met een zwemvaardigheidsdiploma maakt je kind op een leuke manier kennis met zwemmend redden, snorkelen of survivalzwemmen. Ook kan je kind lid worden van een zwem- waterpolo- of duikvereniging. Kijk voor een overzicht van deze clubs op de website sportinarnhem.nl  

Bedankt voor je feedback!

Zwemdiploma kwijt/bewaren?
Zwemdiploma A, B en C worden eenmalig verstrekt. In verband met de privacywetgeving is er geen landelijke database waarin wordt bijgehouden wie welk zwemdiploma in bezit heeft. De zwemlesaanbieder houdt soms een database bij van gegevens gedurende een aantal jaren. Voor sommige opleidingen, zoals in de sectoren sport, politie of brandweer, is het nodig het zwemdiploma te kunnen tonen bij de start. Bewaar het zwemdiploma daarom goed. Moet je het zwemdiploma kunnen overleggen en ben je die kwijtgeraakt? Dan heb je een aantal opties:
 • Je kunt contact opnemen met de zwemlesaanbieder waar je destijds het diploma gehaald hebt. Mogelijk is daar in de administratie nog iets te vinden.
 • Je kunt daarnaast contact opnemen met de opleiding. Daar wordt deze vraag vaker gesteld en kunnen ze je advies geven.
 • Of neem contact met ons op. Bij zwembaden De Grote Koppel en Valkenhuizen kun je opnieuw afzwemmen voor diploma A, B of C.

Bedankt voor je feedback!

Hoe kan ik de voortgang van mijn kind volgen?
Volg vanaf nu de voortgang van je kind online. Met een eigen account op Mijn Sportbedrijf heb je toegang tot zijn of haar gegevens. De handleiding helpt je om een account aan te maken. Mijn Sportbedrijf Arnhem vind je rechtsboven in beeld op deze site.

Bedankt voor je feedback!

Hoe lang duurt het om het ABC-zwemdiploma te halen?
Als het A-diploma eenmaal binnen is, zijn diploma B en het complete ABC-zwemdiploma ook binnen bereik. Gemiddeld hebben zwemleerlingen 56 lessen nodig om het diploma A te behalen.

Voor diploma B staan gemiddeld 16 lessen, en voor C nog 16 lessen. B en C samen kosten dus nog minder tijd dan het A-diploma alléén.

De totale duur hangt af van de vorm waarin de zwemles wordt aangeboden en van de ontwikkeling van het kind. Een kind kan bijvoorbeeld een zwemdiploma halen door 1x of 2x per week te lessen, maar ook door het volgen van een spoedcursus.

Bedankt voor je feedback!

Is er een kijkles?
Iedere eerste les van de maand is er een kijkles voor ouders. Je bent dan van harte welkom om de vorderingen van je zoon of dochter te bekijken. Tijdens alle andere lessen ben je welkom in het restaurant om het einde van de les af te wachten.

Bedankt voor je feedback!

Kan ik als ouder iets doen om het leren zwemmen te versnellen?
Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Dit zorgt ervoor dat een kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Bedankt voor je feedback!

Kan mijn kind een les inhalen in het geval van ziekte of verhindering?
Bij ziekte of verhindering is er geen mogelijkheid om de gemiste les(sen) op een ander moment in te halen en vindt er geen restitutie van abonnementsgeld plaats.

Bedankt voor je feedback!

Mag mijn kind een legging/tregging aan tijdens het afzwemmen?
De doelstelling van gekleed zwemmen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen niet in paniek raken als deze situatie zich daadwerkelijk voordoet.

Als je kleding aan hebt, plakt dat aan de huid. Een kind kan daarvan in paniek raken als hij/zij dat niet gewend is. Kleding die naadloos aansluit op de huid heeft dat effect niet.

Een kind mag dus tijdens het afzwemmen geen legging/tregging aan.

Bedankt voor je feedback!

Mag mijn kind een zwembrilletje op?
Reageren de ogen van je kind erg gevoelig op chloor tijdens het zwemmen? Bespreek met de zweminstructeur óf en wanneer een chloorbrilletje tijdens de lessen gebruikt mag worden.

Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan. Als je kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembrilletje op en moet je kind zich kunnen redden.

Bedankt voor je feedback!

Waarom zwemmen kinderen met kleding aan tijdens het afzwemmen?
Een kind dat per ongeluk in het water terecht komt, heeft meestal geen zwemkleding aan. Daarom wordt tijdens het diplomazwemmen getoetst of een kind zich ook gekleed kan redden. De kledingeisen worden met het oplopen van de diploma's steeds zwaarder.

Bedankt voor je feedback!

Wanneer zijn de afzwemdata?
Afzwemdata zijn bekend voor het hele jaar. Kijk hier voor het overzicht.

Bedankt voor je feedback!

Wat moet mijn kind aan naar de zwemles?
Tijdens de zwemlessen is badkleding verplicht. Alleen bij afzwemmen gelden andere kledingeisen.

Bedankt voor je feedback!

Wat zijn de kledingseisen voor het afzwemmen?
De kinderen zijn verplicht volgende kleding tijden het afzwemmen te dragen. Kledingseisen afzwemmen Zwemdiploma A
 • Badkleding;
 • T-shirt of blouse met lange mouwen;
 • Lange broek met pijpen. Broeken die naadloos aansluiten op de huid (legging) zijn NIET toegestaan;
 • Voor meisjes is het toegestaan om in plaats van een broek een jurk of rok te dragen. Jurk/rok moet tot de enkels reiken;
 • Schoenen: Plastic, leren- en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zolen zijn NIET toegestaan.
Kledingseisen afzwemmen Zwemdiploma B
 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen;
 • Lange broek met pijpen. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid (legging) zijn NIET toegestaan;
 • Voor meisjes is het toegestaan om i.p.v. een broek een jurk of rok te dragen. Jurk/rok moet tot de enkels reiken;
 • Schoenen: Plastic, leren- en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zolen zeilschoenen zijn NIET toegestaan.
Kledingseisen afzwemmen Zwemdiploma C
 • Badkleding
 • Shirt of blouse met lange mouwen;
 • Lange broek met pijpen. Lange broeken die naadloos aansluiten op de huid (legging) zijn NIET toegestaan;
 • Voor meisjes is het toegestaan om i.p.v. een broek een jurk met lange mouwen of rok te dragen; Jurk/rok moet tot de enkels reiken;
 • Schoenen: Plastic, leren- en sportschoenen zijn toegestaan. Schoenen zonder echte zolen zijn NIET toegestaan;
 • Jack of jas met lange mouwen.
Enkele tips
 • In verband met de hygiëne moet de kleding/schoenen schoon zijn;
 • De kinderen mogen niet douchen voor aanvang van de les;
 • Neem een plastic tas mee waarin u de natte kleding mee naar huis kunt nemen;
 • Zorg je ervoor dat de kleding past en prettig zit tijdens het zwemmen;
 • Het is van belang dat de kinderen de komende lessen met dezelfde kleding aan de lessen volgen.
Let op: Het zwemmen met kleren garandeert niet, dat je kind daadwerkelijk mag afzwemmen.

Bedankt voor je feedback!

Welk diploma krijg ik?
Je krijgt bij ons de Nationale Zwemdiploma's van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bedankt voor je feedback!

Welke schoenen zijn toegestaan tijdens het afzwemmen?
Zowel plastic-, leren- als sportschoenen zijn toegestaan zolang de schoen een echte, harde, zool heeft. We willen kinderen de ervaring meegeven dat zij zichzelf ook kunnen redden als ze de voet niet vrij kunnen bewegen met elke willekeurige beweging maar en deze wordt tegengehouden door een harde zool.

Bedankt voor je feedback!

Wordt de zwemles ook tijdens de vakanties gegeven?
Er zijn tijdens schoolvakanties geen reguliere ABC-Zwemlessen. Wel zijn er dan regelmatig extra zwemcursussen voor leerlingen van ABC-Zwemles. Vraag hiernaar bij de zweminstructeurs.

Bedankt voor je feedback!

Zijn zwembandjes en drijfpakjes toegestaan?
Bij zwembaden De Grote Koppel en Valkenhuizen werken we zo veel mogelijk zonder zwembandjes en drijfpakjes. Het kind moet eerst zonder drijfmiddelen het effect van het water ervaren. Als het nodig is, gebruiken we ze echter wel.

Bedankt voor je feedback!

Waar moet ik op letten als mijn kind in en rondom het water speelt?
Met het ABC-zwemdiploma zijn kinderen toegerust met vaardigheden om veilig plezier te maken in en om het water. Kinderen blijven echter kinderen en ouders moeten altijd blijven opletten bij open water en ook in een zwembad met toezichthouders.

Bedankt voor je feedback!

Wanneer heeft mijn kind voldoende zwemvaardigheden?
Tijdens ABC-Zwemlessen leren kinderen alle vaardigheden die nodig zijn bij het zwemmen in zwembaden en open water. Je kind moet zichzelf kunnen redden als het (per ongeluk) in het water terecht komt. De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft niveaus van zwemvaardigheid gekoppeld aan Nationale Zwemdiploma’s. Je kind voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid bij zwemdiploma C. De veiligheid en vaardigheid van je kind in het water neemt toe met het behalen van de diploma's:
 • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Bedankt voor je feedback!

Welk diploma krijg ik?
Je krijgt bij ons de Nationale Zwemdiploma's van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bedankt voor je feedback!

Hoe lang duurt het om het ABC-zwemdiploma te halen?
Als het A-diploma eenmaal binnen is, zijn diploma B en het complete ABC-zwemdiploma ook binnen bereik. Gemiddeld hebben zwemleerlingen 56 lessen nodig om het diploma A te behalen.

Voor diploma B staan gemiddeld 16 lessen, en voor C nog 16 lessen. B en C samen kosten dus nog minder tijd dan het A-diploma alléén.

De totale duur hangt af van de vorm waarin de zwemles wordt aangeboden en van de ontwikkeling van het kind. Een kind kan bijvoorbeeld een zwemdiploma halen door 1x of 2x per week te lessen, maar ook door het volgen van een spoedcursus.

Bedankt voor je feedback!

Is er een wachtlijst?
Natuurlijk doen we ons best om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. De wachtlijst bij De Grote Koppel is nu ongeveer zes maanden. Op Valkenhuizen is de wachtlijst ongeveer drie maanden. geef bij het inschrijven zo veel mogelijk dagen en tijden op waarop je kunt, dan ben je het snelst aan de beurt.

Bedankt voor je feedback!

Kan ik als ouder iets doen om het leren zwemmen te versnellen?
Je kunt het voor je kind makkelijker maken door veel te gaan zwemmen. Doe dan geen oefeningen, maar maak het zwemmen leuk. Ga samen van de glijbaan of doe spelletjes. Dit zorgt ervoor dat een kind zich op zijn/haar gemak gaat voelen in het water. Dat geeft zelfvertrouwen!

Bedankt voor je feedback!

Kun je ook vóór de leeftijd van vier jaar iets doen?
We bieden zwemactiviteiten voor jonge kinderen aan: Ouder en kindzwemmen en Kleuterzwemmen. De essentie ligt in het idee dat je kind in een aantal lessen bijvoorbeeld leert draaien en drijven of vanuit het water op de kant klimmen. De Nationale Raad Zwemveiligheid stimuleert ouders zo'n cursus met hun jonge kind te volgen. Het helpt de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten.

Bedankt voor je feedback!

Kunnen oudere kinderen en volwassenen ook op zwemles?
We bieden ABC-Zwemles aan voor kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. De lessen worden iedere dinsdag van 17.15 - 18.00 uur in zwembad De Grote Koppel gegeven.

Bedankt voor je feedback!

Mijn kind heeft een beperking. Kan het toch een zwemdiploma halen?
We bieden voor kinderen met een beperking speciale zwemlessen aan. Aan het eind kunnen ze afzwemmen voor AB-zwemdiploma.

Bedankt voor je feedback!

Waarom is het ene kind sneller dan het andere kind?
Sommige kinderen zijn verder in de ontwikkeling dan anderen. Ze pikken dingen sneller op dan anderen. Aandacht is ook een belangrijk punt. Kinderen die snel afgeleid zijn zullen er langer over doen om een zwemdiploma te behalen.

Bedankt voor je feedback!

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen?
Onze adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is 5 jaar. Er zijn ouders die hun kinderen eerder willen laten starten met zwemles, daarom kunnen ouders hun kind in zwembad Valkenhuizen en De Grote Koppel inschrijven vanaf 4,5 jaar.

Of je kind ook vanaf die leeftijd kan starten is afhankelijk van de wachtlijst op het moment van inschrijving.

De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn moeilijk voor kinderen jonger dan 5 jaar. Vanaf 5 jaar zal een kind makkelijker door de zwemlessen heen lopen.

Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind 4 jaar oud wordt, kiezen voor het Ouder en kindzwemmen. Tijdens deze lessen leren kinderen zichzelf redden met de mogelijkheden die bij hun leeftijd passen.

Het kind leert geen zwemslagen en krijgt na afsluiting dan ook geen A-diploma. Door het volgen van Ouder en kindzwemmen kan het kind het A-diploma op latere leeftijd wel makkelijker halen.

Bedankt voor je feedback!

Wat kost zwemles?
Zwemles betaal je per maand. De tarieven vind je hier.  

Bedankt voor je feedback!

Welk diploma krijg ik?
Je krijgt bij ons de Nationale Zwemdiploma's van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Bedankt voor je feedback!

SPORT VERSTERKT DE STAD!

Deze website maakt gebruik van cookies

Zwemmen in Arnhem maakt gebruik van cookies om jouw websitebezoek makkelijk en persoonlijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Je kunt je voorkeuren en toestemming altijd wijzigen.

Lees meer over: onze cookieverklaring en onze privacyverklaring.

Privacyverklaring